Terugblik Bijeenkomsten Eenzaamheid

Tijdens en rondom de week tegen eenzaamheid, die dit jaar plaatsvond van 26 september t/m 2 oktober, werden er veel bijeenkomsten en events georganiseerd. Dit in samenwerking met vele partners en gericht op verschillende doelgroepen. Tevens organiseerde Samen1Enschede de campagne “Maak eens een praatje” met veel media-aandacht op o.a. lokale, regionale tv, dag- en weekbladen. Hierbij een overzicht:

Op 27 september organiseerden we met de dorpsraad Lonneker een ontmoetingsbijeenkomst in het Dorpshuis voor de inwoners van Lonneker.  Centraal stonden de onderwerpen ontmoeten, het signaleren en bewustwording eenzaamheid. Dit vanuit het perspectief wijk/dorp. Presentator Bert Eeftink was de dagvoorzitter, Daisy Hatusupy ging samen met ervaringsdeskundige Robert Gröniger in debat met de ca. 60 aanwezige inwoners. Niels van den Berg, wethouder en stuurgroeplid van Samen1Enschede benoemde Cis van Lochem en Veronique Dercksen tot ambassadeurs van Samen1Enschede. Elke bezoeker kreeg een flyer mee waarin tips en adviezen staan wat je als inwoner zelf kan doen aan vermindering eenzaamheid.

Op 28 september was de eerste modeshow in het kader van de aftrap week tegen eenzaamheid en week van de toegankelijkheid. Beide weken gaan over inclusie en meedoen en dat hebben we laten zien op de catwalk; een vrolijke en kleurrijke modeshow waarin de diversiteit in de stad te zien was.
De modeshow (modellen en kleding) werd uitgevoerd door mensen met en zonder beperking. Veel van de kleding en de accessoires (tassen, mutsen, etc) zijn gemaakt door leden van Stichting Ingehaakt , door cliënten van Aveleijn en mensen uit het netwerk van de Adviescommissie toegankelijkheid Enschede.

Op 2 oktober  tijdens het symposium van COC Twente-Achterhoek verzorgde Samen1Enschede een prikkelsessie tijdens het plenaire gedeelte en diverse workshops gericht op eenzame regenboogouderen en de professionals die hiermee te maken hebben.  De bijeenkomst werd bezocht door 80 belangstellenden.

Op 3 oktober werd in samenwerking met het platform Kunst en Welzijn tijdens Art Impact Day in de Kleine Willem specifieke aandacht besteed aan hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid. Ongeveer 70 professionals uit welzijn, zorg en cultuur volgden een zeer interessant centraal programma en namen daarnaast deel aan de workshops en behandelden praktijkcasussen.

Op 5 oktober en 30 november hebben we in samenwerking met MKB Twente een tweetal bijeenkomsten georganiseerd. Ook ondernemers van het MKB ervaren onder hun collega’s of werknemers een grote mate van eenzaamheid. Samen1Enschede gaf een presentatie bewustwording en deelde flyers uit met tips wat je als ondernemer aan eenzaamheid kan doen. De aandacht voor eenzaamheid binnen het bedrijfsleven en het aanvliegen van dit bewustwordingstraject door MKB Twente en Samen1Enschede leidde tot een uitgebreid interview met Marc Woesthuis, stuurgroeplid Samen1Enschede en een gesprek met Annemarie ten Brinke en Laura Reimerink op RTV Oost. Lees hier het interview met Marc Woesthuis en kijk hier de reportage RTV Oost.