Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor elk mens een basisbehoefte. Ongeveer de helft van de inwoners van Enschede voelt zich eenzaam. Samen1Enschede werkt aan een samenleving waar iedereen gelukkig kan zijn en mee kan doen.

De ontmoetingsbijeenkomsten Maak Eens een Praatje richten zich op allerlei doelgroepen in de samenleving: van kwetsbare jongeren (i.s.m. Stichting Buddiez), dorpsbewoners/wijkaanpak (i.s.m..dorpsraad Lonneker), Cultuur en Welzijn (i.s.m. Kunst & Welzijn), ondernemers (i.s.m. MKB Twente) tot aan roze ouderen (COC Twente/Achterhoek). “Eenzaamheid is niet zichtbaar en leidt tot allerlei gezondheidsklachten en problemen. We werken daarom met ervaringsdeskundigen, tientallen organisaties, de gemeente Enschede en inwoners samen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Of je nu werknemer, werkgever, vrijwilliger, docent of inwoner bent, iedereen kan zijn steentje bijdragen. We helpen graag met dat stukje bewustwording en signalering” zeggen de projectleiders Henk Abels en Jeroen Ottink van Samen1Enschede”.

Het programma: 27 september t/m 3 oktober

Er vinden allerlei initiatieven in de hele stad plaats. De zorginstellingen richten zich met specifieke activiteiten op de ouderen, Alifa en Concordia stimuleren het ontmoeten door het plaatsen van buurtbankjes. De 5 bijeenkomsten zijn gericht op diverse doelgroepen en thema’s.

 • Op 27 september, 19:00 – 22:00 uur organiseert de dorpsraad een ontmoetingsbijeenkomst met experts, ervaringsdeskundigen in het Dorpshuis voor de inwoners van Lonneker. Het thema is ontmoeten, signaleren/bewustwording eenzaamheid. Presentator Bert Eeftink (bekend van o.a. RTV Oost en de man achter Helligen Hendrik) is dagvoorzitter. Ja, ik meld me aan
 • Op 1 oktober, 14:00 – 16:30 uur organiseert de Stichting Buddiez een bijeenkomst in de Performance Factory met o.a. een theaterstuk voor en door kwetsbare jongeren, gekoppeld aan maatjes. Voor de ouders een workshop bewustwording/signaleren eenzaamheid. 

Dit onderdeel van ons programma wordt uitgesteld. We proberen een alternatief op een andere datum te organiseren.

 • Op 2 oktober, 13:00-17:00 is een symposium i.s.m. COC Twente-Achterhoek gericht op de doelgroep Regenboogouderen, gericht op iedereen die werkt voor of met ouderen, die streven naar een inclusieve invulling van hun werkzaamheden. Werk je in de regio Twente met- of voor ouderen en streef je naar een inclusieve invulling van je werkzaamheden?Maak dan op maandag 2 oktober kennis met de doelgroep ‘regenboogouderen’, tijdens het LATER Symposium Regio Twente . Een interactieve middag in De Vrijhof (UT Twente) met informatie, workshops, gesprekstafels en videoportretten rond het thema LHBTI senioren. Het programma start om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Na afloop is er mogelijkheid tot netwerken en napraten tijdens een borrel.  

  Voor professionals zijn 4 accreditatie punten V&VN te behalen bij deelname aan het symposium. De accreditatie voor Maatschappelijke Zorg is nog in behandeling. 

  Toegang is gratis. Meer over het programma en aanmelden. 

 • Op 3 oktober, 13:00-18:00 uur tijdens Art Impact Day is er in een zeer divers programma specifieke aandacht voor: hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan dat iedereen in de samenleving mee kan doen en hoe Kunst & Cultuur een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van eenzaamheid. Meer over het programma en aanmelden.

 • Gekoppeld aan de week tegen eenzaamheid, Op 19 oktober wordt met MKB Twente ingezet op het bedrijfsleven. Weet u dat de helft van uw medewerkers wellicht ook eenzaam zijn en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn? Bewustwording en signalering richting werknemers en collega’s. Verschillende experts, ervaringsdeskundigen en discussies en mogelijkheden. Ja, ik meld me aan
 • Het is de Week tegen Eenzaamheid en de Week van de Toegankelijkheid, Op 4 oktober organiseren we samen met Rijksmuseum Twenthe en Concordia Film | Theater | Beeldende kunst inclusieve rondleidingen bij het museum. Wie wil er woensdag om 13:00 uur mee? Gratis! + koffie/thee en een ontmoeting met cliënten van Aveleijn. We staan stil bij enkele werken op basis van Virtual Thinking Strategy. Mail of bel: e.vanheek@aveleijn.nl of 0683249261.
  Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129 – 131, 7514 BP Enschede

Mensen en organisaties kunnen onder het genot van een drankje de programma’s gratis bijwonen. Iedereen is welkom om een praatje te maken, maar moet je je wel even aanmelden (voor 1 van de maak-eens-een-praatje- bijeenkomsten). Er is plek voor een maximaal aantal mensen per bijeenkomst, vol is vol. Ja, ik meld me aan  Ik kom graag naar: 27 september de ontmoetingsbijeenkomst in het Dorpshuis van Lonneker1 oktober de bijeenkomst in de Performance Factory2 oktober symposium Regenboogouderen3 oktober Art Impact Day19 oktober MKB Twente  Tevens verzamelt en promoot Samen1Enschede alle overige initiatieven en activiteiten. Heeft u zelf een initiatief of activiteit, in of rond de week tegen Eenzaamheid, en wilt u deze mee laten draaien in de promotie van Samen1Enschede, meld uw initiatief dan via volgend formulier:

   Initiatief of bijeenkomst aanmelden   * verplicht veld