Foto Niels Hobbelink, Mascha Overink en Walter Overink
Mascha Overink: “Elke ondernemer kan een steentje bijdragen!”. Het is alweer een paar jaar geleden dat de geboren Glanerbrugse Mascha Overink samen met Niels Hobbelink in de ban raakte van alles wat met kaas en delicatessen te maken had, wat uiteindelijk leidde tot de opening van Niels Kaashuis, Gronausestraat in Glanerbrug, in maart 2020. Mascha vertelt enthousiast over haar jeugdherinneringen, haar betrokkenheid bij de Droom van Glanerbrug en haar warme trotse gevoelens voor het dorp Glanerbrug. In het verleden heeft Mascha vrijwilligerswerk gedaan bij o.a. Ambique en Humanitas. Met een groot sociaal hart heeft ze onder meer kwetsbare kinderen en alleenstaande moeders geholpen. Die bevlogenheid om mensen te helpen en een luisterend oor te bieden zit bij haar in de familie en ook bij Mascha in het bloed. Zo is haar vader Walter Overink nog steeds actief bij de dorpsraad van Glanerbrug.
Wat merk je als ondernemer van eenzaamheid?
“We merken dat we dagelijks mensen over de vloer krijgen die niet alleen kaas willen kopen, maar juist verlegen zitten om een praatje. Deze mensen zoeken contact en willen gehoord worden. Soms horen we hele levensverhalen en komen erachter dat iemand eenzaam is door bv. het overlijden van de partner, een scheiding, een ziekte of door financiële problemen. Mascha noemt voorbeelden van eenzame klanten die in de winkel komen: een opa en oma die een kleinkind hebben verloren, een mevrouw die een herseninfact heeft gehad en nu toch met haar beperkte mogelijkheden wekelijks terug komt in de winkel. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.
Wat kun jezelf als ondernemer doen aan eenzaamheid?
Als ondernemer moet je echt de tijd nemen voor de mensen , oprechte belangstelling tonen, ook al is het erg druk. Zo bouw je een band op met elkaar. We begroeten iedereen en een glimlach of een gebaar kan al veel doen. Elke ondernemer zou dit kunnen doen. Samen met Danny de Jong, Karin Koers en Joffrey Vogelzang hebben we verschillende initiatieven in Glanerbrug geïnitieerd. Zo hebben we jongeren en ouderen als maatje aan elkaar gekoppeld door ze samen te laten lunchen, winkelen of wandelen. Ook hebben we samen met Supportersvereniging Glanerbrug ervoor gezorgd dat kinderen in armoe een boterham op school konden eten.
Wensen van de toekomst, de droom van Glanerbrug
Mascha zou graag zien dat mensen die zich eenzaam voelen een vangnet krijgen. Er zijn zoveel mogelijkheden om hulp te krijgen, maar mensen weten niet waar ze moeten zijn. Het is te ingewikkeld. Wat zou het mooi zijn als we als ondernemers in Glanerbrug allemaal oog hebben voor eenzame mensen en ervoor kunnen zorgen dat ze geholpen kunnen worden. We zijn trots op Glanerbrug en zouden het prachtig vinden als we dit 1 keer per jaar kunnen vieren met een traditioneel jaarlijks terugkerend evenement door en voor alle Glanerbruggers