In Onderzoek

Willie Oldengarm, adviseur Eén tegen Eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft een droom om “in elke gemeente een beweging op gang te brengen met kennis over wat werkt om met elkaar eraan te werken”.

Willie Oldengarm

Oldengarm heeft een aanpak ontwikkeld, een signaleringskaart. “Maar we moeten nog veel meer doen dan dat”, zei ze. Het gevoel van eenzaamheid is vaak ook subjectief, dat betekent dat mensen ook zelf eigen oplossingen moeten vinden, eigen regie moeten nemen en hun sociale netwerk moeten versterken.

Samen met Oldengarm hebben we gekeken naar eenzaamheid vanuit wetenschappelijk oogpunt. Eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen. Er is nog niet zoveel onderzoek onder jongeren gedaan; maar eenzaamheid is onder hen misschien wel net zo hoog. Met de vergrijzing in zicht is het een aandachtspunt om eenzaamheid van ouderen op te pakken. In deze eerste startbijeenkomst is de focus dan ook op ouderen gelegd, maar dit zal verbreed worden naar alle doelgroepen.

Eenzaamheid heeft verschillende vormen en oorzaken, waardoor de aanpak kan en moet verschillen. Voor gemeenten is preventie cruciaal. Signaleer eenzaamheid zodat het bespreekbaar gemaakt kan worden en de juiste interventies ontwikkeld kunnen worden.

Voor meer informatie: www.willieoldengarm.nl en www.eentegeneenzaamheid.nl